Tuingereedschap met benzinemotor: het belang van de juiste brandstof

Tuingereedschap met benzinemotor: het belang van de juiste brandstof

Voor optimale werking en een lange levensduur van je tuingereedschap is het belangrijk dat je de juiste brandstof(verhoudingen) gebruikt. Wanneer je dit niet doet, zul je de motor beschadigen of zelfs helemaal om zeep helpen. In deze blog lees je alle brandstof-do’s & don’ts voor het benzine gereedschap van Gardentec. 

Belangrijke tip! Lees altijd de handleiding van jouw machine zorgvuldig door en volg hierin de gegeven instructies nauwkeurig op. 

  • Wat gebeurt er bij verkeerd brandstofgebruik?
  • Welke benzine moet ik wel gebruiken?
  • 2-takt motor: mengsmering & verhoudingen
  • 4 takt motor: benzine & 4-takt olie 

Wat gebeurt er bij verkeerd brandstofgebruik?

Gardentec 2-takt motoren maken gebruik van een mengsmering. Mengsmering is een mix van benzine en 2-takt olie. Gardentec 4-takt motoren zijn voorzien van een apart oliereservoir voor 4-takt olie. Zowel bij een 2-takt als een 4-takt is het erg belangrijk dat je de juiste brandstof gebruikt. 

Geen olie = drama!

Het smeren van een motor is heel erg belangrijk. De olie zorgt er namelijk voor dat de motoronderdelen soepel blijven lopen. Wanneer dit niet gebeurt leidt dit in vrijwel alle gevallen tot ernstige motorschade aan de bewegende delen van de motor, zoals de zuigers. Controleer dus altijd het oliepeil voor je de motor start, om zo motorschade te voorkomen. 

Verkeerde olie gebruiken

De naam zegt het al: 2-takt olie & 4-takt olie. Gebruik de 2-takt olie voor een 2-taktmotor en visa versa. 4-takt olie verbrandt minder snel in tegenstelling tot 2-takt olie. Gebruik je 4-takt olie in een 2-taktmotor, dan leidt dat tot ernstige aanslag op de motor. 

2-takt olie smeert niet voldoende om een 4-taktmotor soepel te laten verlopen. Het gebruik van 2-takt olie in een 4-taktmotor betekent dus veel rookvorming, slijtage van de motoronderdelen en uiteindelijk het vastlopen van de motor.

Toch per ongeluk verkeerde olie gebruikt? Kan gebeuren! Zodra je er achter komt, direct de olie uit de tank halen en de juiste olie in de tank doen. Gebruik de machine hierna even om zo de juiste olie de motor te laten smeren. 

Teveel of te weinig olie

Alles waar ‘te’ voor staat is nooit goed, alleen tevreden ;). Het is belangrijk dat je bij het maken van mengsmering de juiste mengverhoudingen aanhoudt. Te weinig olie heeft op ten duur hetzelfde effect als helemaal geen olie: schade aan de bewegende delen door te weinig smering. Te veel olie (te rijke mengsmering) leidt tot flinke rookvorming, een verminderd vermogen en mogelijk een kapotte bougie. 

Verkeerd brandstof gebruik leidt dus tot slechtere prestaties van de machine, en kan in het ergste geval tot onherstelbare motorschade leiden. Dit is goed zichtbaar aan de motoronderdelen en valt niet onder de garantie. Let hier dus goed op!

Olie

Welke benzine moet ik wel gebruiken?

Er zijn verschillende soorten benzine verkrijgbaar. Welke kun je wel en niet gebruiken in een Gardentec machine? Je hebt de keuze uit Euro 95, Euro 98, Euro 95 E10 en alkylaatbenzine. 

Wel gebruiken: Euro 98 & alkylaatbenzine

Het tuingereedschap van Gardentec is uitgebreidt getest met loodvrije Euro 98. Wij raden dan ook bij voorkeur aan deze brandstof te gebruiken. 

Alkylaatbenzine, zoals Aspen is ook te gebruiken in de Gardentec machines. Aspen 4 is ongemengt te bruiken in 4-taktmotoren. Met Aspen 4 kun je ook mengsmering maken voor een 2-taktmotor. Houd hierbij de juiste mengsmering verhouding aan, zoals vermeld staat in de handleiding. 

Liever niet gebruiken: E10, kant-en-klare mengsmering 

Het gebruik van E10 raden we af. Deze brandstof is behoorlijk agressief en kan beschadigingen aan motoronderdelen veroorzaken. Lees onze blog ‘Is E10 geschikt voor tuingereedschap’ voor meer informatie over E10. 

Kant-en-klare mengsmering is vaak te schraal. Aspen 2 heeft een verhouding van 2% (=1:50). Wanneer je dit toch wilt gebruiken moet je extra 2-takt olie toevoegen. Voor een mengverhouding van 1:25 betekent dat 12.5 ml 2-takt olie op 1 liter Aspen 2. 

2-taktmotor: mengsmering & verhoudingen

2-takt motoren hebben geen apart oliereservoir. Toch moet de motor worden gesmeerd anders loopt de hele boel vast. Daarom meng je de benzine met olie. Dit mengsel van olie en benzine wordt mengsmering genoemd. Gebruik altijd benzine (Euro 98 of alkylaat) en een hoge kwaliteit 2-takt olie

Er zijn verschillende mengverhoudingen mogelijk, die worden aangeduid als hoeveelheid olie in liters: hoeveelheid benzine in liters. Bij een mengverhouding van 1:25 betekent dit dus dat je 1 liter olie met 25 liter benzine moet mengen. Dit zijn flinke hoeveelheden, die je als hobbyist nooit in korte tijd zal verbruiken. In de tank van een 2-takt past in de meeste gevallen rond de liter. Je kunt dus beter uitgaan van een liter benzine. Daarvoor gebruik je (1/25)*1000=40 ml 2-takt olie. Wil je 2 liter benzine gebruiken meng je dit met (1/25)*2000=80 ml olie, enzovoorts.

Zie hieronder een tabel met de meest gebruikte hoeveelheden benzine met daarbij de juiste hoeveelheid 2-takt olie. 

Mengsmering verhoudingen

Tips voor het gebruik van mengsmering

  • Maakt de mengsmering in een jerrycan, en niet in de brandstoftank zelf. Voeg eerst de olie toe, dan de benzine en schud goed om het geheel te mengen.
  • Mengsmering blijft maximaal 3 maanden goed. Maak dus niet niet meer mengsmering dan je in de aankomende 3 maanden denkt te gaan gebruiken. Gebruik geen oude mengsmering want dat kan leiden tot verstoppingen en startproblemen. 
  • De machines van Gardentec zijn uitvoerig getest met Protecton 2-takt olie premium. Deze olie is speciaal ontwikkeld voor tuingereedschap. De olie smeert de motoronderdelen en beschermt tegen aanslag en corrosie. Ook zorgt deze olie voor aanzienlijk minder rookvorming. De Protecton 2-takt olie zit in een handige doseerfles waarmee je nauwkeurig de juiste hoeveelheid olie kunt afmeten 

4-takt motor: benzine & 4-takt olie

Het toevoegen van brandstof aan een 4-takt motor is een stuk eenvoudiger dan bij een 2-takt motor. Bij deze motoren voeg je de benzine en olie toe in aparte tanks. Gebruik ook voor deze machine Euro 98 of alkylaatbenzine. Gebruik in het oliereservoir een hoogwaardige 4-takt olie, zoals Protecton 4-takt olie

Bij 4-takt motoren is het belangrijk om het oliepeil vóór elk gebruik te controleren. Vaak is aan de tankdop en peilstok bevestigd waarop je het oliepeil kunt zien. Een te laag oliepeil leidt tot schade aan de motor. 

Heb je nog vragen?

Is er iets niet helemaal duidelijk over jouw Gardentec product? Schroom niet om contact op te nemen met onze klantenservice. Mail naar info@goets.nl en wij reageren zo snel mogelijk! 

Benzine

Delen op social media Delen op LinkedIn