Is E10 benzine geschikt voor tuingereedschap?

Is E10 benzine geschikt voor tuingereedschap?

 

Euro 95 wat was dat ook alweer? Deze benzine was de voorloper van E10. Rond E10 zijn veel vragen. Niet alleen bij automobilisten. Maar ook bij gebruikers van benzine tuingereedschap. Kun je E10 wel gebruiken voor jouw bosmaaier, kettingzaag of bladblazer? Daar gaat deze blog je een antwoord op geven.

E10 benzine gebruiken voor tuingereedschap? Liever niet. E10 brandstof bevat namelijk een hoog ethanol gehalte. Op de lange termijn is dit schadelijk voor je motor. Ook is deze brandstof minder lang houdbaar dan gewone benzine. Hieronder leggen we het verder uit:

  • Verschil tussen Euro 95 & E10.
  • E10 is agressiever.
  • E10 heeft een kortere levensduur.
  • Welke brandstof wel gebruiken?
  • Per ongeluk E10 gebruikt?

 

Verschil tussen Euro 95 en E10

Om verwarring te voorkomen. Euro 95 en E10 zijn beiden gewone benzine. Het grote verschil zit in de hoeveelheid bio-ethanol. Euro 95 bevat 5% bio-ethanol. E10 bestaat hier voor 10 procent uit.

De 10 in E10 heeft dus niets te maken met het octaangetal. Het staat voor 10% bio-ethanol. Nieuwere auto's kunnen prima met E10 omgaan. Bij oudere auto's, scooters en benzine tuingereedschap kan het hogere ethanolgehalte wel problemen opleveren.

Waarom is E10 er dan eigenlijk? Het hogere percentage bio-ethanol zorgt ervoor dat auto's minder Co2 uitstoten. Op deze manier worden er minder fossiele brandstoffen gebruikt. Kortom: hoe meer bio-ethanol, hoe beter voor het milieu.

E10 benzine is agressiever

Ethanol is een agressieve stof die rubber, kunststof en aluminium motoronderdelen aantast. Op de lange termijn is dit niet goed voor de levensduur van je benzine tuingereedschap. Ook absorbeert ethanol water uit de lucht. Hierdoor kan roest ontstaan in de tank en motoronderdelen. Dit zie je natuurlijk liever niet als je lang plezier wilt hebben van je tuingereedschap.

E10 heeft een kortere levensduur

Een mengsmering met E10 kun je maximaal 3 weken in de tank laten zitten. Als je het langer laat zitten gaat de brandstof vergommen. Dit betekent dat de benzine stroperig wordt en de motor gaat beschadigen. In het voorjaar komt dit niet zo snel voor omdat het tuingereedschap actief gebruikt wordt. In het najaar wordt het tuingereedschap vaak opgeborgen. Vergeet dan niet om je brandstoftank te legen. De oude benzine die dan nog in je tank zit is niet langer houdbaar.

Geen E10: welke benzine kun je wel tanken?

E10 is niet de beste optie optie voor je tuingereedschap. Gelukkig zijn er een aantal goede alternatieven. Zo kun je kiezen voor:

  • Euro 98.
  • Premium brandstof.
  • Alkylaatbenzine.

Euro 98 en premium brandstoffen bevatten maximaal 5% ethanol. Met premium brandstoffen bedoelen we Shell V-power, Total Excellium of BP Ultimate.

De derde optie is alkylaatbenzine. Deze benzine is vrij duur, maar heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • Schonere verbranding.
  • Minder schadelijke stoffen.
  • Goed voor het milieu.

Deze benzine is een echte aanrader. Wanneer je met tuingereedschap werkt heb je vaak geen mondmasker op. Door de schone verbranding zijn de dampen die vrij komen nauwelijks schadelijk voor je gezondheid.

Er zijn ook kleine tankstations die maar één soort benzine verkopen. Deze mogen nog steeds Euro 95 aanbieden. Heb je een klein tankstation in de buurt? Check dan even welk soort benzine ze verkopen.

Per ongeluk E10 gebruikt?

Heb je per ongeluk je bladblazer, grasmaaier, of kettingzaag getankt met E10? Geen probleem. Dit zorgt niet meteen voor schade. Wanneer je éénmalig E10 tankt en vervolgens weer de juiste brandstof gebruikt is er niets aan de hand. Langdurig gebruik van E10 kan wel schade aan je brandstofsysteem veroorzaken.

Vragen?

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Onze klantenservice zit op werkdagen van 9:oo tot 17:00 klaar om je vragen te beantwoorden.

E-mail: info@goets.nl | Facebook: Goets | Instagram: Goets

Is E10 geschikt voor benzine tuingereedschap?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen op social media Delen op LinkedIn